Mohon Ampunan Mu Ya Allah, Sekadar Peringatan Bersama-sama Saudara SeIslamku...

Kadang-kadang merasa berputus asa untuk meneruskan hubungan dengan mereka yang tidak matang, saling sakit-menyakiti antara satu sama lain, saling berdengki dan sebagainya. Betapa lemahnya iman saya sehingga merasa sangat sakit dengan pelbagai jenis karenah manusia yang sedemikian. Sesungguhnya saya merasa kadang-kadang manusia itu aneh dan pelik. Mengapa ada juga insan yang sedemikian?

Allah begitu banyak menyusun agenda buat saya supaya lebih kental dan sabar. Allah begitu hebat mencipta sesuatu supaya saya lebih berhati-hati, sentiasa mengingatiNYA, Allah Maha Hebat. Allah berilah ku kekuatan sesungguhnya saya ini sangatlah lemah, sangat hina, betapa banyaknya dosa-dosaku pada Mu Tuhan.

Kadang-kadang saya tidak tahu apakah saya yang salah atau mereka yang salah?
Atau saya yang sensitif?

Walau bagaimanapun, syukur Alhamdulillah, Allah masih memberi kepada saya hadiah-hadiah yang lain. Saya ada sahabat-sahabat yang baik, keluarga yang bahagia, pekerjaan yang mulia. Alhamdulillah. Hidup ini indah sekiranya semua kembali kepada ALlah. Terima Kasih Tuhan.

Saya cuma berharap, mana-mana insan yang berbuat tidak baik kepada sahabatnya, yang sentiasa merasa tidak puas hati kepada orang lain, menjauhkan diri silaturrahim, yang suka menyindir (dari berterus-terang dengan cara berhikmah), yang tidak pandai menjaga perhubungan, sentiasa berfikir perkara yang pelik-pelik atau bersifat negatif, BERUBAHLAH!
Sesungguhnya masih ada waktu untuk memperbaiki hubungan, jagalah hubungan sesama manusia, kerana kelak anda akan memerlukan antara satu sama lain. Jangan suka menuding kepada orang lain, jangan pula menganggap diri anda sahaja yang baik dan MULIA. Jangan pula mengatakan kita yang tidak bersalah. Manusia itu penuh dengan tipu helah. Penuh dengan defend mechanism. Dekatilah Tuhan agar anda mengetahui mana yang baik, mana yang tidak baik.

Jagalah perhubungan sesama manusia. Walaupun anda solat tidak pernah tinggal, aurat terjaga, tetapi hubungan sesama manusia perlu dititikberatkan. Hubungan sesama manusia itu penting bagi menghasilkan hubungan yang cantik dengan Tuhan. Kalau hanya menjaga hubungan dengan Allah, belum cukup seimbang untuk menempah cinta Allah. Hubungan dengan alam juga penting. Ada tiga hubungan yang penting yang perlu kita jaga.

Jangan pentingkan diri sendiri, jangan menjalinkan hubungan sesama manusia hanya berkepentingan. Jangan pula sering mengatakan orang lain yang berkepentingan. Jangan sering nampak kesalahan orang lain sekiranya anda tidak boleh menerima kenyataan yang anda juga salah! Hidup ini indah sekiranya kita saling ingat-mengingati, saling hormat-menghormati, saling berkasih sayang.

Sekiranya anda sering berasa tidak puas hati dengan orang lain, PERBAIKILAH IMAN ANDA.
Hati anda sedang sakit.

Ulasan

Rina Omar berkata…
Thanks for this sharing dear.. Hope bleh dikongsikan untuk peringatan bersama :D

Catatan popular daripada blog ini

"SYURGA CINTA"

KELAB POLIGAMI IKHWAN

Poligami Glamour di Malaysia